Imnul Ungariei, intonat de 5.000 de persoane, la Sfântu Gheorghe, ca protest față de amenda dată PCM

Imnul Ungariei, intonat de 5.000 de persoane, la Sfântu Gheorghe, ca protest față de amenda dată PCM
Publicat: 19/12/2014, 21:44
Actualizat: 11/02/2015, 23:54

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuiești și ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar și pe cel secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar și husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei și unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale orașului, și întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoții bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni și au citit pasaje din Biblie, după care liderii formațiunilor politice maghiare au citit o petiție adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie tratați ca „cetățeni de rangul doi”.

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanții celor trei partide maghiare, UDMR, PCM și PPMT, iar președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că „în privința problemelor comunității maghiare cele trei formațiuni acționează împreună”.

În petiția care a fost citită în trei limbi, maghiară, română și engleză, reprezentanții comunității maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români și maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea și dezvoltarea identității minorităților, restituirea clădirii Liceului „Székely Mikó” Bisericii Reformate, autonomie culturală, înființarea unei secții cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, dar și recunoașterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ținutul Secuiesc, alături de limba română.

„Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României folosește puterea pentru a reduce la tăcere, a umili și a pune într-o situație disperată minoritățile naționale. În secolul XXI, și în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba și simbolurile unei minorități, liderii comunităților sunt amenințați cu închisoarea, se renaționalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanțurile unui regim dictatorial, opresiv, și și-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept și libertatea exprimării individuale”, se arată în petiție.

„Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetățeni de rangul doi. Nu naționalitatea prefectului este importantă, ci existența unor legi care sunt bune pentru toți cetățenii, atât pentru majoritate, cât și pentru minoritate. Unii din această țară doresc să nu ne simțim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înțelepte, după 25 de ani de la Revoluție, să normalizeze relația dintre majoritate și minoritate”, a declarat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Covasna. Marți, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri și joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Proteste similare au avut loc și la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluției din 1989, iar apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest față de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarității naționale a maghiarilor și comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferință de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat și imnul României.

Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacționat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci „legile clare”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Florin Salam, dispariție misterioasă. Puțini mai știu de manelist
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică